Att jaga med hund

Många bedriver jakt i de svenska skogarna och för att underlätta den och samtidigt göra jakten roligare, tar man vanligtvis hjälp av en tränad jakthund. Det som är A och O är att en jakthund har stark kondition och att den lyder sin ägare blint. Att ha med sig en hund som springer lite hur den vill utan att komma på inkallning, orsakar både problem och frustration.

Hur mycket träning bör en jakthund få?

De stora jakthundarna som älghundar eller labradorer bör få springa av sig ordentligt varje vecka, speciellt innan jaktsäsongen börjar. Man brukar säga att 3 mil per dag borde göra susen och då kan man cykla med den, springa med den eller vara ute och leka. De mindre raserna kan springa kortare sträckor för man får inte överträna hunden. Vilodagarna är lika viktiga som träningsdagarna och under jakten får hunden rikligt med motion ändå. När hunden är i början av sin jaktkarriär eller när den fortfarande är relativt ung, bör den inte jaga hela dagar. Det är nämligen under vilan som senor och muskler byggs upp och blir starkare. Tänk på att om du cyklar med hunden ska du heller inte låta den galoppera hela tiden utan endast i kortare sträckor. Annars kan det slita på tassarna för mycket.

Injagning

När man håller på att lära sin hund att jaga, kallar man det för injagning. Det slutar med att hunden ska testas i olika jaktprov genom t.ex. Brukshundsklubben.

Först handlar det om att göra hunden van med skogen och de vilda djur som vistas där.

Ett vanligt fel som folk gör är att ta med valpen med en äldre van hund, men det brukar straffa sig självt. Hundarna brukar då distrahera varandra och springa efter olika drev som gör hela träningen rörig. Det är således bättre att träna valpen ensam. Injagningen sker olika beroende på vilken ras det är samt vilket drev den letar efter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *