De apporterande hundarna

Till de apporterande hundarna hör retrieverraserna och fågelhundarna som har i uppgift att apportera bytet till jägaren, när det väl är skjutet. I vissa fall är det även lag på att en hund måste apportera eller medverka vid jakt, och då framför allt andjakt. Man får nämligen inte riskera att lämna efter sig döda djur i skog och mark.

Bra på sök

En apporterande hund måste vara en god eftersökshund, eftersom det kan vara svårt att hitta bytet efter ett skott. Fåglar är dessutom ganska små och ibland jagar man när det är mörkt ute. Det är också hög risk att de hamnar i vatten eller bland tät vegetation och då är det bra att ha hunden till hands. Men det är inte bara för fågeljakt man har med sig en apportör. Även vid jakt på hare eller kanin som springer fort och har svårt att synas, bör en apportör vara närvarande.

utmärkta på att simma

Apporterande hundar brukar älska vatten, det vet förmodligen alla som är eller har varit ägare av en retriever. Vinter, vår, sommar eller höst; de bara ska i vattnet hur kallt det än är. Detta är mycket lämpligt och har stor betydelse, främst vid fågeljakt när byten hamnar i vattnet. Raser som golden retriever har också simhud mellan tårna för att de ska simma lättare. Dock finns det även andra raser som pudeln som också har dessa hudflikar mellan tårna. En apporterande hund är sugen på ett redan fällt byte. De bryr sig således inte om levande vilt om de är rätt tränade.

Perfekta sällskapshundar

Idag används retrieverraserna som främst är avsedda för att apportera, också till rent sällskap. De är oerhört kloka och samarbetsvilliga men man bör tänka på att om de inte jagar, bör man ändå träna sök och spår med dem. Annars blir de lätt uttråkade. Ha gärna med dig lite godis i fickan som du gömmer under promenaderna eller hemma i huset så att hunden kan få arbeta med huvudet också.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *