Grythundar

När man jagar vilt i gryt som grävling, räv eller kanin är det en grythund man ska ha. Dessa raser som ofta hör till terrierna, är mindre eftersom de enklare kan gå ned i gryt och hålor. Förutom terriern är basset eller taxhundarna vanliga raser. De är också populära sällskapshundar och har en fördel eftersom de är av mindre storlek men ändå beter sig som en stor hund. De gillar motion, är ganska tuffa i temperamentet och smarta över lag.

Sprängare eller förliggare?

Det finns två sorters grythundar som beter sig på olika sätt. Man brukar tala om sprängare eller förliggare. En sprängare ska gå in i grytet och driva ut bytet till den väntande jägaren som står på lur med geväret i hand. Förliggaren, däremot ställer bytet genom skall och under tiden gräver jägaren sig ned mot grytet och skjuter djuret när det inte är förberett. Denna metod brukar man främst tillämpa för grävlingar. De är nämligen envisa djur som stannar på sin plats och till och med försvarar sig genom att fösa upp en stor mängd jord mot hunden. På så vis kan de bli svårare att urskilja även för hunden. En grythund behöver stark skärpa och god syn, hörsel och tålamod.

Orädd och respektfull samtidigt

En grythund bör både vara orädd för att gå ned i okända gryt samtidigt som de måste hysa en stark respekt för djuren ifråga. Detta krävs för att själva motverka skador för sig själva och jägaren men också för att inte komma i konflikt med djuret. Dessa egenskaper är mycket viktiga när man bedömer en grythund vid ett jaktprov. Hundar som är alltför ivriga blir därmed helt odugliga om de inte har någon respekt för bytet. Terrier och taxar kan vara ettriga raser som behöver rejäl stimulans om man inte jagar med dem. Men de är också mycket snälla och skojiga att ha att göra med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *